7/25/2003

Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa. ( As-Syura 19 )

Ahaks, sempat korek ilmu dari ummiq, ummi kata, kalau kita nak suruh bebudak tu bagik perhatian kan, dier kata, baca ayat nih, then dier kata tepuk tangan ( cara islam ler) lepas tu hembus kat diorang Ya Latifu, Ya Latifu...Lepas tu ummi kata, melalui pengalaman dier lah dier kata, dier kata budak tu akan tertanya-tanya kenapa, dan apa tindakan cikgu tu, ummi kata lagik selain tepuk tangan, ummi kata round kelas tu and then baca Ya Latifu.

Banyak aku belajar semalam, termasuk le daripada Kak Marlia, walaupun aku rasa kan, erm dier nih macam ( tak yah describe la) tapi dier kata, dont judge a book by its cover. Erm itu aku belajar daripada dier semalam. Masa perjalanan ke rumah makcik Kak Marlia, erm kita orang sempat berborak, bincang daripada hal sekolah sampai ler ker hal peribadi. Masing-masing meluahkan apa yang terbuku dihati. Ahaks. Sampai ler ker tahap aku citer kat dier yang aku tak berpuas hati kat satu akak tu. Aku cakap kat dier "saya malu lah kak, Kak X tu wat cam tu kat saya, yerlah kan, walaupun dier bergurau, tapi kenalah ada batasnya..saya buat tak layan jer masa dier gurau""" ada lah something.. Kak Marlia marah aku. Dier kata, akak tak setuju (aku ler tuh) wat cam gitu...Dier bagik ceramah lagikk. Orang tua nih, dier lagik sensitive daripada orang muda, so kalau dierorang bergurau, maybe betul-betul dierorang bergurau. So kamu buat tak tau jer la, Layan jer la. Kita kena buat macam tu (aku) baru kita boleh masuk ngan semua orang. Baru ada thrill ker apa tah dier cakap. Dier cakap lagikk, biar kita jadi pemimpin sanggup terima, sanggup terasa. Buat biasa aja dier kata. Erm Panjang lagik ler dier cakap. Rasanya Kak Tun pun pernah cakap macam nih kat aku. Yer kan Kak TUn...hehehe (:


No comments: