6/22/2006

Bacalah Dengan Nama TuhanMU

Bismillahirahmanirrahim

Assalamualaikum..

Destinasi:
Baiti Jannati

Laman Web Menarik Hari Ini:

Bantah IFC
Kepentingan Tarbiyyah
Tadabbur Engineer
MIMOS
My Papit
Buletin Motivasi
Inspire Lab

Pengajaran hari ini:

Uruskan tekanan dengan bijaksana
Portfolio kan coding, satu hari satu coding.
Buat kerja sikit-sikit dan bersabarlah


Subuh



Zohor



Asar

Sumber: http://blog.mypapit.net/
Why Some Malays Won’t Prosper
Dilulus terbit oleh LinuxPro pada Wednesday, June 21 @ 08:18:13 MYT

kei menulis "Note: This post targets specific ethnic group in Malaysia, so it
will be written in their native language in hope that the words will get
through their skull.


Sebab sebab Melayu takkan maju


Aku tulis ni sebab aku rasa ada sesetengah mentaliti ‘melayu subsidi’ ni memang teruk dan kronik sangat, tak bermaya, tak boleh tolong diri sendiri ada pun duk harap orang lain tolong bagi rezeki.

Aku tulis ni sebab nak bagitau kat sesiapa yang baca blog ni supaya sedar sikit kenapa ada diantara korang tu takder kerja, lepas tu duk salah orang sana sini sebab apa tak bagi kerja kat diorang.

Ada yang tak kerja salahkan bakal majikan sebab require calon cakap bahasa mandarin, ada pulak yang kerja swasta duk salahkan gomen sebab tak bagi kat diorang peluang untuk kerja kerajaan (wtf? Dah ada kerja pun tak syukur?)

Keyakinan dan Kebolehan

Personal experience aku, aku nampak ramai yang tak berkebolehan langsung nak apply kerja tu. Contohnya kalau grad dalam bidang engineering electric, taktau langsung hal-ehwal cara management projek, baca gantt chart etc.

Ada dalam bidang sains komputer dengan IT pulak, bila tulis dalam resume boleh mengaku terror macam-macam programming language: asp,jsp,php,c,java,blablabla siap bleh goreng memacam lagi. Tapi bila time nak suh tunjuk portfolio dengan demo, rupanya dia reti buat program hello world saja, pulak tu syntax language pun berterabur… :p Sapa nak bagi kerja? Demand gaji pulak RM1,500 - RM2000.

Kalau betul terror, buat la portfolio koleksi projek sendiri (walaupun bagi yang belum bekerja), tunjukkan skill-skill… bubuh dalam fail tu elok-elok, baru la orang boleh yakin. Buat satu online resume yang tunjukkan portfolio tu, untung-untung orang cari kita… takyah la duk meratap-merayu kat org suh bagi kerja kat kita.

Bahasa Mandarin

Baru-baru ni, ada pulak yang tak puas hati pasal ada sentengah kampeni wajibkan bahasa kebolehan Mandarin kepada pemohon kerja. Konon kata mereka racist la, saja takmau bagi kerja kat orang Melayu la, apa la. Yang pelik persatuan kaum India,Dayak,Siam apa semua tak komplen pun? Tau tak Bahasa Mandarin tu bahasa apa sebenarnya? Baik korang pikir bebaik.
Bahasa Mandarin tu antara bahasa yang dipakai meluas di seluruh dunia, selain dari Bahasa Inggeris, Sepanyol dan Hindustan? Aku tak tipu ni, orang yang duk jadi kaki kecoh dan komplen tu tak buat research, korang ni graduate universiti ke apa? Meh aku spoon feed sikit lagi. So kalau korang tak reti bahasa mandarin tu memang korang rugi besarla, aku rasa dekat semua universiti ada sediakan kelas bahasa mandarin lagipun. Kalaupun tak sempat nak amik extra class untuk bahasa Mandarin. Korang boleh pi kat language center yang berlambak ada kat malaysia, boleh blajar bahasa mandarin kat situ, nak seribu daya, lagipun kalau korang desperate sangat nak kerja tu sure korang boleh belajar punya kan?

Kalau taknak belajar pun takpa, ada berlambak lagi jawatan kosong kat malaysia ni dengan syarat korang ada kebolehan (sila rujuk di bahagian atas :p). Sapa yang nak bagi kerja kalau tak reti buat kerja?

Mentaliti Takder Pelajaran & Mematahkan Semangat

Aku bukanla professor atau pakar kaji manusia. Tapi aku dapat rasa ada satu mentaliti yang ada kat sebilangan orang melayu ni, aku taktau nak cakap, tapi aku klasifikasikan sebagai Mentaliti Takder Pelajaran dan Mematahkan Semangat. Contohnya, sekarang ni boleh dikatakan banyak la orang melayu middle-class. Jadi bila dah ada banyak middle class ni, banyak la jugak anak-anak diorang masuk universiti sebab nak ubah masa depan, nak majukan Malaysia dsbnya.

Tapi ada jugak orang melayu yang suka patahkan semangat anak bangsa sendiri, jangan terkejut! Aku tak pasti sekiranya korang penah terdengar ayat-ayat ni diucapkan. “Buat apa nak blajar tinggi-tinggi, nanti lepas belajar takder kerja jugak” Rujuk atas “Jangan blajar degree direct, amik diploma dulu sebab diploma senang dapat kerja” Lepas blajar diploma, buat kerja budak SPM jugak :p lepas tu baru “terpaksa” nak sambung degree balik. Takyah blajar diploma langsung pun boleh dapat kerja dan *buat* kerja, tak caya tanya apek-apek (that’s a compliment) dan sesetengah pengusaha kat Malaysia, diorang ada SPM je, tak kurang jugak yang pass darjah 6.

Nak tau bezanya diorang dengan korang yang suka komplen tu? Sebab diorang pakai otak, diorang buat research untuk buat bisnes, diorang research cara nak fight dengan saingan business. Pendek kata, diorang guna kemahiran analisa diorang tu walaupun sepatutnya korang yang gunakan kemahiran tu sebab korang lulusan universiti :p
“Tak payah sambung master, degree dah cukup, gaji banyak tu jugak”

Rujuk bahagian atas. Ada jugak orang taktau mencari ilmu tu penting, aku assume orang yang nak sambung blajar tu ada kemampuan. Anyhow, aku rasa kalau seseorang anak tu itu berminat, buat apa nak tahan, btw tahukah anda bahawa sambung blajar master kalau dalam bidang research tertentu boleh mendapat elaun bulanan lebih RM1000? Yuran pembelajaran dijelaskan pulak tu. Kalau kerja pun belum tentu boleh lepas.

“Kenapala blajar Sains Komputer dulu? Tengok sekarang ni dah takder kerja, sama macam anak sedara pakcik” Hahahaha… tau tak yang orang lain yang belajar dalam bidang lain tah apa-apa pun sanggup re-train balik untuk masuk dalam sektor IT? Sektor IT/Sains Komputer memang banyak kekurangan dalam banyak bidang.

Tentu korang ada pernah dengar graduate pengurusan boleh kerja dalam bidang it, graduate mechanical engineering kerja sebagai web app developer, dan sebagainya? Nak tau sebabnya? Terdapat berlambak-lambak kerja yang memerlukan lelulusan IT/Sains komputer, sampai orang lain yang ada degree tah apa-apa pun terpaksa kerja dalam bidang IT/Sains komputer sebab diorang sendiri pun takdapat cari kerja dalam bidang sendiri.

Bonus kepada pemegang degree, actually bidang research dalam sains komputer malaysia ni pun masih lagi ketandusan, banyak universiti duk cari researcher dalam bidang bioinformatic, AI dengan keselamatan, memang tak penah cukup orang. Siap Universiti bagi elaun, gaji pulak tu… lepas tu ada peluang travel merata tempat untuk tunjuk hasil kajian korang Rebutla peluang ni, takkan nak harap diorang call setiap sekor degree holder (yang jumlah beribu-ribu dalam malaysia) kat malaysia ni kot…

So kepada sesiapa yang ada degree/diploma dalam bidang IT tapi tak dapat kerja lagi lepas tu duk komplen pulak sebab degree/diploma sains komputer tak laku, aku rasa baik korang renyuk sijil korang tu buang kat recycle center, aman sikit alam sekitar.

Kepada ‘pakcik’ pulak, amik rotan pukul ponggong anak sedara tu sebab dia takder skill yang sepatutnya terdapat pada lulusan universiti. (rujuk atas). Kalau mak-bapak korang penah kena tanya soalan camtu, then suh diorang baca website ni. Checklist graduate sains komputer/it (papit style)

Sorry aku tak boleh buat checklist utk graduate electrical engineering atau mechanical engineering, sebab aku takder pengalaman first hand. Sila tanya orang yang berkaitan.

Apa skill peribadi aku? (B.Mandarin, B.Jepun, pandai hasut orang, pandai buat lawak, pandai berucap) Seumur idup aku, penahkah aku buat application penuh (selain untuk tesis) ?

Boleh ke aku coding satu web application php/asp/jsp lengkap tanpa rujuk buku? Pernah ke ramai orang (termasuk orang US, UK, Sepanyol, Uganda) guna web application tu? Berapa ramaikah anggaran pengguna? - Ulangi soalan 3 dan 4 untuk desktop/standalone application pulak -

Pernahkan aku selesaikan masalah orang lain dengan ciptaan aku? Adakah orang puji dan suka akan hasil development aku? Pikir sendiri kalau korang tak boleh buat benda-benda atas tu, sebab korang dah pernah buat tesis, pernah defend final project, tapi takkan benda kecik camtu tak boleh buat? Jadi jangan salahkan situasi kalau tak berupaya nak dapat kerja.




Maghrib

Sedikit tips: NOMBOR SIRI TELEFON BIMBIT



Ini adalah satu maklumat penting yang bermanfaat untuk dikongsi bersama serta di ketahui ramai.

Untuk mengetahui Nombor Siri handset telefon bimbit anda: Sila dail - star hash zero six hash (atau begini *#06#). No. Siri 15 digit akan muncul terpapar di skrin handset anda. Catatkan No. Siri ini dan simpan di mana-mana untuk rujukan anda kemudian. Apabila handset anda di curi orang atau pun kehilangan, telefon saja 'telco' (syarikat pembekal perkhidmatan GSM anda
seperti 012, 019, 013, 016, 017, dll) dan berikan No. Siri handset anda ini.

Dengan adanya nombor ini, mereka (telco) boleh blok penggunaan handset telefon bimbit anda itu. Dengan ini walau pun pencuri tersebut bertindak menukar kad SIM, handset telefon bimbit anda itu tidak akan boleh digunakan langsung. Jadi dia tak dapatlah nak pakai sendiri atau pun menjualkannya kepada orang lain.

Jika semua orang pemilik handset telefon bimbit lakukan langkah bijak ini, tiada sebab untuk sesiapa cuba mencuri handset lagi. Majukan mesej ini kepada semua ahli keluarga serta kawan-kawan anda yang mempunyai handset dan marilah kita sama-sama membantu dalam membenteras kegiatan mencuri telefon bimbit ini. Mereka akan terpaksa cari kerja lain yang
lebih berfaedah!

Cubalah sendiri dulu untuk melihat nombor siri telefon bimbit anda sekarang!

No comments: