2/06/2007

Bismillahirahmanirrahim

Assalamualaikum..

Destinasi:
Kedai Komputer

Laman Web Menarik Hari Ini:

Pengajaran hari ini:
SWOT AnalysisMengenali Peluang Baru Mengurus dan Mengurangkan ancaman
Terjemahan dan suntingan daripada: http://www.mindtools.com/pages/article/newTMC_05.htm

SWOT analisis (juga dikenal sebagai TOWS analisi) adalah salah satu teknik berfikir yang sungguh berguna untuk kita mengenali kekuatan, kelemahan dan untuk mencari peluang dan mengetahui ancaman yang bakal kita hadapi.

SWOT analisi boleh membantu meningkatkan kebolehupayaan kita mengenali kebolehan keupaayan dan bakat yang kita ada. Jika didalam konteks persatuan, ia membolehkan kita mengenali kekuatan dan kelemahan serta ancaman yang bakal kita hadapi.

Kita juga boleh mengetaui kekutan kita dan kelemahan yang lain, lantas strateg boleh diatur supaya kita boleh berjaya dalam sebarang gerak kerja yang kita lakukan.


Cara Hendak Menggunakan SWOT

S adalah untuk Strengths

Contoh soalan yang boleh dibina untuk mengenal pasti kekuatan adalah:
1) Apa kelebihan syarikat/persatuan anda ada2) Apakah keistimewaan syarikat anda berbanding dengan yang lain3) Apakah ciri unik atau sumber rendah kos yang syarikat/persatuan anda ada4) Apakah kekuatan yang ada pada syarikat/persatuan anda yang dapat dilihat oleh orang lain?

Weakneses - Kelemahan

1)Apakah yang anda, syarikat/persatuan anda baiki2) Apakah perkara yang boleh dielakkan oleh anda/syarikat/persatuan?3)Apakah kelemahan yang telah dilihat oleh orang lain pada anda/syarikat/persatuan

Kenal pasti juga faktor dalaman dan luaran contohnya, adakah orang lain tahu kelemahan anda sedangkan anda sendiri tidak tahu? Juga kenal pasti samaada mereka/syarikat/persatuan yang lain lebih hebat daripada anda.

Opportunity - Peluang

1) Apakah peluang yang bakal anda dapat?


Threat - Ancaman

1) Apakah halangan yang sedang anda hadapi
2) Adakah ada apa-apa yang boleh memaksa anda/syarikat/persatuan anda untuk berubah?
3) Adakah benda-benda yang menghalang anda/syarikat/persatuan anda daripada berjaya?

Sterengest dan Weakness adalah faktor dalaman yang boleh mempengaruhi anda/syarikat/persatuan. Opportunity dan Threats selalunya adalah berkaitan dengan faktor luaran. Oleh sebab itulah kadang-kadang Analisis Dalaman dan Luaran. SWOT juga boleh diaplikasikan kepada lawan anda untuk dikaji analisis.

No comments: