3/05/2007

Diary Praktikal 1

Bismillahirahmanirrahim

Assalamualaikum..

Destinasi:

Laman Web Menarik Hari Ini:
Cara Install WAMP
Download SQLYog
Tentang Masalah WAMP5
Cara Pasang PC
PHP.Net
MySQL Lab
Artikel for WEB DEVELOPMENT
Lagi Masalah WAMP
Dev
PHP lagi
MKhairul
Ejoe
OpenSource
Dakwah.Info
IT Blog
MySQL Forum
Linux, PHP, Forum
MySQL Reference
Download Nasyid
Diari Abu Naqibah
ITBlog
Cara Pemasangan PHPNuke
Zulkyply Harun
MISG Online

Pengajaran hari ini:
Tetapkan matlamat, ALLAH akan menolong kamu

Alhamdulillah, syukur pada ALLAH, kerana pertolongan yang ALLAH berikan kepada saya, hamba yang sungguh lemah. Syukur, akhirnya masalah WAMP5 saya selesai juga dengan pertolongan akhi dari misgonline.

Masalah saya adalah, WAMP tidak dapat beroperasi dengan penuh, kerana MySQL saya ada password dan juga terdapat di hard disk c dan hard disk d. Maka, saya uninstall kedua-dua sekali, dan install semula, tetapi masih tidak berjaya. Kebuntuan kerana tidak berhasil, maka saya letakkan pada status ym saya tentang masalah yang saya hadapi. Alhamdulillah, akhi dari misgonline menolong. Begini cara menyelesaikan masalah itu:

Sahabat (3/5/2007 4:02:41 PM): waalaikumusalam. inshaAllah ana boleh tolong ttg wamp jika mampu

mumtazah (3/5/2007 4:02:57 PM): error 1045

mumtazah (3/5/2007 4:03:01 PM): macam ni

mumtazah (3/5/2007 4:03:11 PM): ana ada buat password di mysql

mumtazah (3/5/2007 4:03:29 PM): so wamp tak leh nak operate lah service dia

mumtazah (3/5/2007 4:03:44 PM): yang hanya ada service server

mumtazah (3/5/2007 4:03:52 PM): patut server + mysql kan

mumtazah (3/5/2007 4:03:54 PM): hmm

Sahabat (3/5/2007 4:03:57 PM): pakej apa yg dipakai? xampp, wamp5?

mumtazah (3/5/2007 4:04:01 PM): wamp5

mumtazah (3/5/2007 4:04:07 PM): ada baca

mumtazah (3/5/2007 4:04:16 PM): mysql -u=root

mumtazah (3/5/2007 4:04:22 PM): tapi tak boleh juga

mumtazah (3/5/2007 4:04:23 PM): hmm

mumtazah (3/5/2007 4:04:27 PM): ke ana tersalah ke apa ke

Sahabat (3/5/2007 4:04:41 PM): kat wamp tu ada yg mcm odometer tu kan

Sahabat (3/5/2007 4:04:51 PM): mmg tak full? 1 out of 2 service running?

mumtazah (3/5/2007 4:06:06 PM): yups

mumtazah (3/5/2007 4:06:13 PM): tak jadi putih

mumtazah (3/5/2007 4:06:14 PM): hmm

mumtazah (3/5/2007 4:06:24 PM): 1 of 2 running

Sahabat (3/5/2007 4:06:27 PM): ok

Sahabat (3/5/2007 4:06:34 PM): so kat mysql tu

Sahabat (3/5/2007 4:06:42 PM): cuba tekan sekali lagi

Sahabat (3/5/2007 4:06:44 PM): install as service

mumtazah (3/5/2007 4:08:04 PM): lepas tu dia akan jadi apa?

mumtazah (3/5/2007 4:08:11 PM): tak ada apa pun ana lihat

Sahabat (3/5/2007 4:08:41 PM): ok

Sahabat (3/5/2007 4:08:46 PM): pastu cube restart all services

mumtazah (3/5/2007 4:09:14 PM):

mumtazah (3/5/2007 4:09:17 PM): tak boleh

mumtazah (3/5/2007 4:09:18 PM):

Sahabat (3/5/2007 4:09:21 PM): ok

Sahabat (3/5/2007 4:09:30 PM): pergi ke log files

Sahabat (3/5/2007 4:09:36 PM): cube tgk error log bagi mysql

mumtazah (3/5/2007 4:10:22 PM): banyak sanagat

Sahabat (3/5/2007 4:10:54 PM): boleh copy paste yg recent tak ?

mumtazah (3/5/2007 4:11:00 PM): 070305 16:09:22 InnoDB: Started; log sequence number 0 43655 070305 16:09:24 [ERROR] Do you already have another mysqld server running on port: 3306 ? 070305 16:09:24 [ERROR] Aborting 070305 16:09:24 InnoDB: Starting shutdown... 070305 16:09:26 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 43655 070305 16:09:26 [Note] c:\wamp\mysql\bin\mysqld-nt.exe: Shutdown complete

mumtazah (3/5/2007 4:11:06 PM): benda ni lah yang berulang2

Sahabat (3/5/2007 4:11:55 PM): ic

Sahabat (3/5/2007 4:12:02 PM): dah try restart computer?

mumtazah (3/5/2007 4:12:11 PM): hmm

mumtazah (3/5/2007 4:12:15 PM): tadi ada lah

Sahabat (3/5/2007 4:12:18 PM): benda ni baru jadi kan? sebelum tu ada tak install oftware lain lain?

mumtazah (3/5/2007 4:12:24 PM): macam ni

mumtazah (3/5/2007 4:12:30 PM): dulu dah install

mumtazah (3/5/2007 4:12:42 PM): satu di hard disk d

mumtazah (3/5/2007 4:12:56 PM): dan ana baru download untuk hardidsk tadi

mumtazah (3/5/2007 4:12:59 PM): lepas tu

mumtazah (3/5/2007 4:13:04 PM): ana uninstall lah

mumtazah (3/5/2007 4:13:06 PM): hmm

mumtazah (3/5/2007 4:13:19 PM): mungkin tak habis kot

Sahabat (3/5/2007 4:13:24 PM): oh

Sahabat (3/5/2007 4:13:29 PM): kirenya baru install wamp5 la ni?

mumtazah (3/5/2007 4:13:31 PM): wamp dan sql yog

mumtazah (3/5/2007 4:13:48 PM): dua dua ana uninstall dan install balilik

Sahabat (3/5/2007 4:13:54 PM): tolong run yg ni

Sahabat (3/5/2007 4:15:20 PM): utk mysql port 3306

Sahabat (3/5/2007 4:15:24 PM): apa statusnya?

mumtazah (3/5/2007 4:15:56 PM): 070305 16:09:22 InnoDB: Started; log sequence number 0 43655 070305 16:09:24 [ERROR] Do you already have another mysqld server running on port: 3306 ? 070305 16:09:24 [ERROR] Aborting 070305 16:09:24 InnoDB: Starting shutdown... 070305 16:09:26 InnoDB: Shutdown completed; log sequence number 0 43655 070305 16:09:26 [Note] c:\wamp\mysql\bin\mysqld-nt.exe: Shutdown complete

mumtazah (3/5/2007 4:16:06 PM): eh

mumtazah (3/5/2007 4:16:08 PM): tersalah

mumtazah (3/5/2007 4:16:27 PM): kejap ya

Sahabat (3/5/2007 4:16:31 PM): ok

mumtazah (3/5/2007 4:17:43 PM): C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.0 bin \mysqld-nt.exe

Sahabat (3/5/2007 4:17:49 PM): ic

Sahabat (3/5/2007 4:17:50 PM): ok

Sahabat (3/5/2007 4:18:00 PM): ini mysql dari yg anti install dulu

Sahabat (3/5/2007 4:18:03 PM): bukan dari pakej wamp

mumtazah (3/5/2007 4:18:17 PM): ooooo

mumtazah (3/5/2007 4:18:19 PM): yer lah

Sahabat (3/5/2007 4:18:24 PM): pergi ke control panel -> administrattive tools -> services

Sahabat (3/5/2007 4:19:47 PM): lepas tu

Sahabat (3/5/2007 4:19:57 PM): cari service nama mysqld-nt atau something close

mumtazah (3/5/2007 4:20:19 PM): MySQL

mumtazah (3/5/2007 4:20:21 PM): sahaja

mumtazah (3/5/2007 4:20:22 PM):

Sahabat (3/5/2007 4:20:22 PM): right click -> properties -> stop service. startup type tukar ke disabled

Sahabat (3/5/2007 4:20:45 PM): pastu restart balik all services kat wamp5 panel

mumtazah (3/5/2007 4:21:57 PM): boleh stop

mumtazah (3/5/2007 4:22:02 PM): tapi tak boleh disable

Sahabat (3/5/2007 4:22:19 PM): hm

Sahabat (3/5/2007 4:22:22 PM): stop je dulu

Sahabat (3/5/2007 4:22:30 PM): pastu restart kan wamp5

mumtazah (3/5/2007 4:23:21 PM): ok dah

mumtazah (3/5/2007 4:23:29 PM): alhamdulillah

mumtazah (3/5/2007 4:23:30 PM):

Sahabat (3/5/2007 4:23:31 PM): full service?

Sahabat (3/5/2007 4:23:34 PM): alhamdulillah

mumtazah (3/5/2007 4:23:34 PM): yups

Sahabat (3/5/2007 4:23:36 PM): r u sure tak boleh disable? sepatutnya boleh, kat dropdown option di startup type tu.

mumtazah (3/5/2007 4:23:44 PM): tapi tak tahulah kalau dia jadi kuning balik

mumtazah (3/5/2007 4:23:46 PM):

Sahabat (3/5/2007 4:23:59 PM): just in case,

Sahabat (3/5/2007 4:24:02 PM): kena disable the other mysql

Sahabat (3/5/2007 4:24:11 PM): sbb that one takes over the port needed for mysql

Sahabat (3/5/2007 4:24:13 PM): sbb tu tak boleh run

mumtazah (3/5/2007 4:24:59 PM): hmm

mumtazah (3/5/2007 4:25:11 PM): tak boleh disable

mumtazah (3/5/2007 4:25:16 PM): dia tulis automatik

Sahabat (3/5/2007 4:25:26 PM): try start -> run -> type msconfig

Sahabat (3/5/2007 4:25:26 PM): services -> uncheck mysql (not wampmysqld, nih wamp punya)

Sahabat (3/5/2007 4:25:53 PM): hmm. thats wierd

mumtazah (3/5/2007 4:26:52 PM): dah uncheck dah

mumtazah (3/5/2007 4:27:44 PM): alhamdulillah

mumtazah (3/5/2007 4:27:47 PM): syukran ya

mumtazah (3/5/2007 4:27:52 PM): almost one day

mumtazah (3/5/2007 4:28:00 PM): barakallahulak

mumtazah (3/5/2007 4:28:31 PM): tanya sikit lagi boleh?

Sahabat (3/5/2007 4:30:17 PM): boleh

mumtazah (3/5/2007 4:30:46 PM): ana guna dreamweaver untuk buat page

mumtazah (3/5/2007 4:30:54 PM): lepas tu bila ana nak upload

mumtazah (3/5/2007 4:31:04 PM): dia suruh tetapkan

mumtazah (3/5/2007 4:31:10 PM): kejap ya

Sahabat (3/5/2007 4:31:14 PM): baik

mumtazah (3/5/2007 4:33:30 PM): saya rasa mungkin masalah local host kot

mumtazah (3/5/2007 4:33:42 PM): di server

mumtazah (3/5/2007 4:33:47 PM): jadi ana rasa

mumtazah (3/5/2007 4:34:01 PM): tak apa lah dulu

mumtazah (3/5/2007 4:34:06 PM): nanti ana tanya semula

Sahabat (3/5/2007 4:35:18 PM): orait

mumtazah (3/5/2007 4:36:21 PM): pernah guna SQLYog

mumtazah (3/5/2007 4:36:25 PM): ?

Sahabat (3/5/2007 4:36:37 PM): Yog? Nope

mumtazah (3/5/2007 4:36:45 PM): hmm

mumtazah (3/5/2007 4:36:53 PM): mysql tu guna coding la?

mumtazah (3/5/2007 4:37:01 PM): ke guna application?

Sahabat (3/5/2007 4:37:50 PM): er. ana tak faham

Sahabat (3/5/2007 4:37:55 PM): ni nak guna utk apa?

mumtazah (3/5/2007 4:38:07 PM): tak apa

mumtazah (3/5/2007 4:38:17 PM): sql Yog ni macam perisian

mumtazah (3/5/2007 4:38:26 PM): untuk memudahkan kita guna mysql

mumtazah (3/5/2007 4:38:34 PM): so tak yah guna command prompt

Sahabat (3/5/2007 4:38:37 PM): ic

Sahabat (3/5/2007 4:38:42 PM): ana guna phpmyadmin jer

mumtazah (3/5/2007 4:38:52 PM): apa beza dia ya?

Sahabat (3/5/2007 4:38:52 PM): webased, and not that hard either

mumtazah (3/5/2007 4:38:57 PM): ooo

mumtazah (3/5/2007 4:39:08 PM): macam mana nak access?

mumtazah (3/5/2007 4:39:15 PM): just masuk di wamp tu ke?

Sahabat (3/5/2007 4:39:43 PM): kat menu wamp tu

mumtazah (3/5/2007 4:39:52 PM): ooo

Sahabat (3/5/2007 4:39:53 PM): ada option phpmyadmin

mumtazah (3/5/2007 4:39:57 PM): buat datasbase disitu lah

mumtazah (3/5/2007 4:40:03 PM): dah masuk dah

Sahabat (3/5/2007 4:40:05 PM): yes

mumtazah (3/5/2007 4:40:09 PM): hmm

mumtazah (3/5/2007 4:40:14 PM): senang tak?

Sahabat (3/5/2007 4:40:26 PM): yup, senang jer

mumtazah (3/5/2007 4:40:36 PM): hmm

mumtazah (3/5/2007 4:40:42 PM): kalau tak pernah explore

mumtazah (3/5/2007 4:40:51 PM): tempat pertama pergi ke documentation?

mumtazah (3/5/2007 4:41:05 PM): baca kat documentation dia ya?








No comments: