2/26/2011

Formula kehidupan

Kalau sesiapa mencari formula untuk kehidupan yang boleh difahami oleh orang Islam atau bukan Islam, perhatikan kepada banyak surah Makkiyah. Banyak yang tidak ada perkataan ALLAH!
 
Boleh perhati satu contoh: surah al-Asr. Kalau sesiapa yang ingin bezakan kerja dan main-main yang merugikan ialah : 1. Guna masa  2. Ada matlamat 3. Ada sistem. jika masa, matlamat dan sistem betul, namanya amal soleh (amal yang membaiki atau islah). main-main ialah 1. guna masa tapi tak betul 2. tiada matlamat yang jelas 3. tiada sistem. Main-main dengan main berbeza ya. Surah ini boleh digunakan ketika bersama orang Islam atau bukan Islam. Kalau masa, matlamat dan sistem amat betul, ia merujuk kepada Islam dari Allah

External (practise atau polisi) boleh merujuk kepada perkara tersebut. kalau internal (idea dan value) memang perlu didalami lagi elemen semantik. Kerana 'matlamat' boleh jadi sampai akhirat atau hanya di dunia sahaja. But starting with a common ground di dunia will be a good thing to bridge the gap between us and them.

No comments: