11/15/2013

LR

Bila tengok gambar ni, saya terbayang sebiji kek. Kek yang diuji dengan pelbagai kandungan sebagai paramter. Jika terlebih tepung apa akan jadi. Jika letak sikit perasa ini, apa akan jadi. Elemen-elemen di dalam kek itu akan dibincangkan di dalam LR. Begitu juga dengan isu-isu yang timbul. Jika buat resepi ini, akan hangus ke?. Kek ini tidak sesuai di masak kerana citarasa di Malaysia atau apa-apa sahaja yang timbul, ia menjadi perbualan di dalam LR. Siapa yang masak kkek ini, chef. Siapa yang kata ikut resepi tu jadi macam ni atau macam itu.Asal kek daripada resepi ini dari mana. Bagaimana sejarah kek ini? Apa falsafah kek ini. dari mana ia datang

Projek kita adalah membuat kek yang sedap dengan paramater-parameter tertentu yang menjadi key element bagi membentuk kek yang kita inginkan.

Begitulah. Jika SV anda bertanya, apa definisi anda tentang kek, anda janganlah jawab kek adalah manisan diperbuat daripada tepung, tapi jawablah dengan detail dari resepi, sejarah, falsafah.

 Wallahualam....


No comments: